Obscura - Omnivium

2011.04.01. 00:17

 

1. Septuagint
2. Vortex Omnivium
3. Ocean Gateways
4. Euclidean Elements
5. Prismal Dawn
6. Celestial Spheres
7. Velocity
8. Transcendental Serenade
9. Aevum
10. Concerto (Cacophony Cover) [iTunes Bonus Track]

 

Eddig ugyan nem ismertem a német Obscura-t, de az biztos, hogy utána foguk nézni eddigi munkásságuknak, ugyanis legújabb, Omnivium című albumukba gyorsan beleestem. Hogy miért? Olvasd tovább!


Bevezetés gyanánt annyit, hogy van jó, meg kevésbé jó technical death metal. Bizonyos bandáknál a technical jelző főleg abban merül ki, hogy feleslegesen mutogatják, milyen jól is tudnak söprögetni a gitáron, meg hogy a dobos mekkora tempón tud tizenhatodokat duplázni. Oké, elismerem, néha jó az ilyen öncélúan agyonbonyolított és valamilyen hangszeren tanuló átlagemberek számára lejátszhatatlan zenék hallgatása, pl. néha én is kínzom magam egy kis Brain Drill-el (vagy ott van a Benniék által anno feldicsért Viraemia ), de szerintem ez hosszútávon nem élvezhető túlzottan. Így hát jobban kedvelem azokat a zenekarokat, ahol a hangszeres tudás fitogtatása nem megy a dalkompozíció rovására, azokat meg kimondottan szeretem, ahol ötletes, ténylegesen zenészi szerkesztéseket hallhatunk, mint például a The Faceless esetében. És bizony nem kell túl sokat hallgatni az Obscura új albumát, hogy leessen a tantusz: ők az utóbbi kategóriába tartoznak, és hát értik a dolgukat,na. Kissé utánanézve nem is lepődtem meg túlzottan: a dobos Hannes Grossmann és a gitáros Christian Muenzner korábban a Necrophagist-ban tevékenykedtek, Jeroen Paul Thesseling pedig a Pestilencében (is) döngeti fretless basszerjét, mellesleg igencsak elismert bőgős.


Kezdjük az igazságtalan módon oly sokszor háttérbe szorított hangszerrel, a basszusgitárral! Nos, itt egyáltalán nem lehet panaszunk erre, hiszen egyrészt mint említettem nem kispályás a hangszert bűvölő egyén, ráadásul egy nagyon jól stúdiózott lemezről beszélünk, és a basszus garantáltan megcsiklandozza a talpadat, ugyanis jócskán adtak rá kakaót. Ráadásul hallhatunk nem kevés bravúros megmozdulást, habár eszeveszett tapping-slapping őrületet ne várjunk.  Azonban így nagyon lenyűgöző a morgásért felelős hangszer (megjegyzés: aki konyít valamicskét a basszerokhoz, az tudhatja, hogy fretlessen játszani azért más tészta, mint egy "normálon"). Ez a lemez gitárfronton a legerősebb, ugyanis a másik két gitáros is igencsak odabaszósan bánik a húrokkal, már az elején megfogott a riffek dinamikája. A megszokottabb death metal témák itt- ott ál-akusztikus részekkel vannak megtűzdelve, igencsak érdekes hangulatot teremtve, néha van sweeping, illetve természetesen találunk rengeteg szóló(foszlány)t, vagy akár egy teljes mértékben arra épülő számot is (stílusosan Concerto címmel, gyönyörű). A dobos bizony derekasan csépeli szerencsétlen bőröket, ha éppen azt követeli meg az adott szakasz, nem sajnálja tőlünk a darát.  A dobtémák összességében nagyon rendben vannak, bár azért némelyik részt igazán megírhatta volna ötletesebbre, elvégre a technikai tudása teljes mértékben megvan hozzá. A vokál ugyan nem jár be akkora tartományt, mint amennyi lehetőség még rejtőzne benne, de ettől függetlenül élvezhető, az átlagos death metal vokálnál valamivel többet nyújt, ráadásul a tisztább, kórusos részek ezt nagy mértékben feldobják.


Na szóval akkor összegezném, mi is jellemzi az Omniviumot. Mocskos mód dallamosság, dinamika, egyediség, technikai tudás, mégsem öncélúan tálalva, sok helyen alkalmazva a megszokott death metal formákat. Nem kérdéses, idén az általam hallott albumok közül ez viszi a pálmát eredetiség szempontjából, és van egy sanda gyanúm, hogy csak a fent említett The Faceless új korongja lesz méltó kihívója (még akkor is, ha a két zenekart nem lehet összehasonlítani, éppen egyediségük miatt). Ráadásul a bónusz szám kivételével az összes meghallgatható a banda myspacén, úgyhogy ismerkedjen meg mindenki eme majd' egy órás remekművel, akinek módjában áll. Erősen ajánlom!

A bejegyzés trackback címe:

https://cursedaffection.blog.hu/api/trackback/id/tr452790029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása